Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Design Engine lodges plans for Bournemouth student accommodation

  • 1 Comment

Winchester-based Design Engine Architects has submitted plans for a student accommodation scheme for Arts University Bournemouth

Plans for the 9,000m² project include 297 bedrooms in four buildings ranging in height from three to four storeys, as well as communal study and social spaces, gardens and a number of courtyards.

It is the first phase of a wider scheme to develop land south of the existing campus, masterplanned by Design Engine, which was granted outline planning permission in December 2016.

Richard Jobson, director of Design Engine, said the student accommodation proposals, set for completion in summer 2020, were the ‘next step in meeting the increasing demands of a 21st century creative campus’.

Architect’s view

The accommodation is set out in a series of staggered linear blocks, running north-south along the site. These buildings line either side of a newly-created pedestrian street, which has been introduced to encourage a sense of community and create social spaces at ground floor.

The blocks are treated with brick façades and muted aluminum cladding panels, referencing the recently completed Student Services building within the campus. Recessed windows, sections of projecting brickwork and variation in the mortar colour and brick stock enhance the buildings’ envelope, while retaining a language that reflects the private nature of the bedrooms within.

At the corner of each cluster, brass-clad projecting bay windows provide a strong contrast to the brickwork, defining the communal kitchen spaces. Each corner window contains an expansive window seat that helps to connect occupants with the street below.

Communal spaces at ground floor are equally designed to contrast with the elevations in which they are inserted. These elements are defined by projecting canopies, clad in a range of brightly coloured aluminium panels, and large expanses of curtain walling to define transparent, open spaces that are accessible and welcoming to all.

The project will introduce a significant amount of planting, with numerous semi-mature trees and shrubs introduced to create a woodland boundary along the perimeter of the site. This will serve to enhance the boundary of the campus and enable the new buildings to integrate into the surrounding context of Talbot Village.

Once complete, the new student accommodation will provide high-quality, on-campus living for students studying at AUB, helping to support its growing reputation as a leading creative faculty. With its close proximity to the existing campus, the development will contribute to the University’s long-running sustainability ambitions though reduced travel distances and measures taken to prioritise pedestrians over cars.

Site plan

Site plan

Source: Design Engine

Site plan

Project Data

Location Wallisdown Campus, Art University Bournemouth, Poole
Type of project Student accommodation
Client Arts University Bournemouth
Architect Design Engine Architects
Landscape architect Hyland Edgar Driver
Planning consultant Turley Associates (Southampton)
Structural engineer AECOM
M&E consultant AECOM
Quantity surveyor AECOM
Lighting consultant Michael Grubb Studio
Funding Private
Tender date 2018
Start on site date Summer 2018
Completion date Summer 2020
Contract duration Two years
Gross internal floor area 9,000m²
Form of contract Design and Build
Total cost Undisclosed

 

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • All very nice but why don't the internal elevations show curtains/blinds and how and where they are to be stowed?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.