Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

David Kohn down to last two in Berlin apartments contest

  • Comment

David Kohn Architects (DKA) has been selected as one of two finalists in an invited competition for a new 7,000m² residential complex in Berlin

The practice is competing against Barcelona-based practice Arquitecturia Camps Felip – whose co-founder Olga Felip won the Emerging Woman Architect of the Year award in 2013 – for the prestigious commission south of Tiergarten park. DKA was the only British studio on the shortlist, which included Valerio Olgiati, Aires Mateus, Office Kersten Geers David Van Severen, Monadnock, and 2017 Serpentine Pavilion designer Francis Kéré.

The Lützowufer project for German developer Euroboden will deliver a new landmark building overlooking the Landwehr Canal at the western end of the Mitte district close to Mies van der Rohe’s Neue Nationalgalerie and Hans Scharoun’s Philharmonie building.

DKA’s proposal – developed in collaboration with Berlin-based architecture practice NORD Studio – was inspired by the Elizabethan Burghley House (by Robert Smythson, 1587) in Lincolnshire and includes bay windows and a landscaped roof terrace with swimming pool.

According to a statement from the practice: ‘DKA’s scheme draws on the site’s historic context, garden location and links between German and British architecture culture.

‘Hermann Muthesius’ 1905 Das Englische Haus remains one of the finest accounts of the particularities of British homes such as an interest in the diminutive architecture of bays and inglenooks and a concern for a building’s silhouette.

‘With specific reference to Burghley House, an example of what John Summerson described as “Prodigy Houses”, DKA’s scheme includes an open fireplace in every apartment, bay windows that address the site entrance and access to a shared picturesque rooftop garden of terracotta chimneys and lanterns.’

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.