Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Observatorium opens Olympic Park 'cottage' installation

  • Comment

Rotterdam-based practice Observatorium has completed this timber-framed, skeleton of a ‘cottage’ at the Queen Elizabeth Olympic Park

The canal-side ‘pop-up’ was inspired by the shape of a lock keeper’s lodge whoch once stood at Carpenters Road Lock, and is named Newton’s Cottage after the last lockkeeper to work there.

The installation was hand built over three weeks in a project led by Kroes Construction but in collaboration with student trainees from the Stratford-based Building Crafts College nearby.

Newton's Cottage by Observatorium. Photo: Thierry Bal.

Newton’s Cottage by Observatorium. Photo: Thierry Bal.

Ruud Reutelingsperger, founder of Observatorium, said: ‘We were inspired by the narrative behind the history of Carpenter’s Road Lock and intrigued about the human aspect of the lock keeper who historically tended over the waterways.’

As well as straddling the canal, the installation is built over the Heneghen Peng-designed mirrored bridge over the waterway.

The installation will host a series of cultural events and will remain open until 29 November 2014.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.