Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Cove Burgess reveals plans for 'elemental' golf clubhouse

  • Comment

Work is set to start next month on this £2 million golf clubhouse in Ayrshire designed by emerging practice Cove Burgess

Built from Cor-ten steel and glass, the 650m² scheme will replace an existing site cabin at the Dundonald Links golf course west of Glasgow.

The coastal course, which is owned by the exclusive Loch Lomond Golf Club and recently became the first recognised for achieving zero waste, will host the European golf tour in July 2017.

According to the practice, the ’club’s ambition is to build a modern clubhouse that reflects its progressive approach’ and ultimately hold the Scottish Open.

The London-based firm was set up in 2012 by former EPR Architects director Daniel Cove and ex-MJP Architects talent Timothy Burgess.

Cove Burgess DL Sketchbook

Cove Burgess DL Sketchbook

The architect’s view

The building is a stand-alone piece in the landscape, which is seen from all around. It has to work as an object in the landscape; the building is a complete, coherent piece.

The form facilitates the primary functions; to welcome visitors - with a large sheltering canopy - and to watch golf from the raised panoramic restaurant and sheltered terrace.

The entire building is made of a single material; Cor-ten steel. Where there is not steel there is full height glass. There are no ‘windows’; it is made of elemental pieces.

 

Cove Burgess DL Study models

Cove Burgess DL Study models

Project data

Architects: Cove Burgess Architects

Location: Ayrshire, Scotland
Type Of Project: Golf clubhouse

Project Managers: Hush PMC
Structural Engineers: Fairhurst
Project Architect: Timothy Burgess

Design Team: Oliver Bawden, Tom Radenz

Client: Loch Lomond Golf Club
Funding: Private

Tender date: Early Spring 2016
Start on site date: Late Spring 2016
Contract duration: 12 months
Gross internal floor area: 650m²
Form of contract and/or procurement: D&B
Total cost: £2 million
M&e consultant: TUV SUD Wallace Whittle
Quantity surveyor: McLeod Aitken
Planning supervisor: Keppie
Annual co2 emissions: Reduced to achieve 2015 Scottish Building Regulations

 

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.