Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Cousins & Cousins wins approval for six-bedroom Highgate home

  • Comment

Camden-based Cousins & Cousins has won permission to replace a ‘non-descript 1960s home’ next to Hampstead Heath with this ‘twisting’ six-bedroom house

The 650m² scheme at 34 Hampstead Lane, north London, will sit on a key corner site with ‘three exposed elevations’ in the Highgate Conservation Area.

The home includes an open-plan kitchen, living and dining room and six bedrooms, along with ‘basement leisure, spa and home entertainment facilities’.

Project Team:

Client Private
Design team Ben Cousins, Jelena Cousins and Guglielmo de’Giusti
Structural engineer Form SD
Planning consultant Cousins & Cousins Architects

Cousins hampstead section

Cousins hampstead section

 

Architect’s view

Our proposal replaces an existing non-descript 1960s home on a prominent corner site between Hampstead Lane and Sheldon Avenue, surrounded by mature trees and a high brick wall to the garden. The property is not listed but is located within Highgate’s Conservation Area.

In its place we have designed a modern dwelling of the highest quality. The client was keen to commission a modern design, and the council also promotes sensitive, contemporary proposals within the conservation area.

Located on an unusual site with three exposed elevations, the buildings’ forms twist as they rise, with solid upper floors balanced on top of a glass base. A delicate interplay of public and private views responds to the intricacies of the site and captures a glimpse of the city, which dictates the arrangement of form, materiality and fenestration.

006 15001 Hampstead Lane Model 01

The use of glazing on the east, south and west elevations of the ground floor, connects internal and external spaces, while a large window on the second floor frames a picturesque view of Hampstead Heath and London beyond. The solid volumes of textured, grey brick provide a counterpoint to the precise zinc and aluminium fenestration while acknowledging and harmonising the building within its immediate environment.

Haringey Council provided very supportive feedback of our design, and commented that ‘the new building is considered to be a fine example of a contemporary large detached dwelling of the 21st century that would enhance the appearance of the conservation area and its setting’.

 

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.