Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Cottrell and Vermeulen wins planning for new school

  • Comment

Cottrell and Vermeulen has won planning for this new-build school and nursery in Peckham Rye, London

The 2,200m² school building for Bellenden Primary School in Peckham will be built on the site of a disused care home surrounded by Victorian terraced housing.

The scheme will provide teaching, play and community spaces while allowing the school to expand from single to two form entry.

A new hall and smaller space will also be used by the local community while the dining area, café and kitchen are able to be used independently of the main school.

The project is set to start on site in August and is due to open in September 2016.

Cottrell and Vermeulen Bellenden School

The architect’s view

The new school will occupy an island site surrounded predominantly by Victorian terraced streets. The building wraps around the perimeter, providing both security and a clear street presence. Where it sits close to the neighbouring terraces the perimeter wall has a quiet, sedate form – in contrast to the entrance elevation which is a livelier composition, with areas of glazing and colour used to enliven the street and encourage its use as a pedestrian route.

A single storey ring of classrooms and other teaching spaces hugs the perimeter wall and faces inwards to provide privacy, before rising to two storeys closer to the centre of the site. A key feature is the school’s dark tiled roof, whose materials reference the surrounding terraces, and whose contrasting form slopes down to form facades. All classrooms have direct access to a diverse range of outdoor play and education spaces, with the large central courtyard – shielded on all sides - offering pupils a particularly colourful and expressive internal world. 

Cottrell and Vermeulen Bellenden School

Project data  

Location Peckham Rye, London
Type of project school
Client Southwark Council
Architect Cottrell and Vermeulen Architecture
Main contractor Morgan Sindall
Funding London Borough of Southwark
Gross internal floor area 2,200m²
Form of contract and/or procurement Design and Build
Start on site date August 2015
Completion date September 2016
Specific environmental targets BREEAM Excellent

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs