Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Coppin Dockray reveals plans for concrete home in rural Hampshire

  • 5 Comments

Coppin Dockray has unveiled designs for a new 300m² in-situ concrete home in rural Hampshire

A planning application for the house, which will be built overlooking a pond on an as-yet-undisclosed plot near Winchester, is expected to be submitted early next year. The home will replace an existing building. 

Subject to approval, work could begin on site in summer 2019.

In 2016 the Highgate-based practice was shortlisted for the RIBA House of the Year Award for its Ansty Plum house. 

Coppin dockray house hants plans

Coppin dockray house hants plans

Plan

Architect’s view

The surrounding countryside is characterised by agricultural fields and mature woodland. The gently falling topography of the site has a unique and generous outlook and south-facing views over its pond.

The house is conceived as a series of volumes and courtyards that are set into the slope and stagger diagonally down across the site, gradually giving way to the long views across the water and the woodland beyond.

The layout of the house follows a legible pattern with the large living spaces at the lowest level looking out over the landscape and the water. The bedrooms, in a two-storey volume, face south-east and benefit from the soft morning light. To the north, and acting as a buffer to the road, are the utility spaces, garages and a workshop.

The house will be built of long slabs of in-situ concrete with pre-cast concrete and steel-framed glass infill panels. In contrast, the interiors are lined with warm timber. The chequerboard pattern of courtyards draw the landscape deep into the house creating outside rooms that are sunlit at different times of the day and that shift in character through the seasons. In this way, the house carefully captures daylight, bringing varied and dappled light deep into the interiors.

Coppin dockray close up hampshire darc studio

Coppin dockray close up hampshire darc studio

Source: Darc Studio

Project data

Location Hampshire
Architect Coppin Dockray
Gross internal area 300m²
Completion 2020
Images Darc Studio and Lydia Hair

Lydia hair visual

Lydia hair visual

Source: Lydia Hair

  • 5 Comments

Readers' comments (5)

  • Phil Parker

    Great project.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • very nice - hope it gets consent

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • excellent work - very talented duo - delight to see such good quality design.....

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Each to his own, but I think the structure is plug ugly. Raked concrete will look awful after a few years; as does the flat roof now. Are designers incapable of producing pleasing, attractive homes that harmonize with the surroundings?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • The AJ could help educate us all by revisiting such projects in - say - five years time, to see how the exposed concrete surfaces have weathered in our climate..

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.