Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Contemporary limestone home approved for conservation area

  • 1 Comment

A Lincolnshire practice has secured planning consent for a three-bedroom home within a conservation area in the county

Robert Doughty Consultancy’s limestone house in the village of Boothby Graffoe was approved by North Kesteven District Council.

The scheme will see an existing bungalow on the site demolished and replaced with a modern two-storey dwelling.

A planning officer’s report said: ‘The innovative design of the proposed dwelling and associated detached garage minimises the bulk and massing of the building, and subsequently its visual impact upon the conservation area and the setting of nearby listed buildings.

‘The use of limestone is in keeping with the local vernacular and will help link the buildings visually with the more traditional architecture of the conservation area.’

The practice said the project presented ‘several challenges’ included extensive cover from protected trees.

‘The footprint of the building is angled to obtain specific views, while also avoiding tree root protection areas and balancing the practical requirements of being able to furnish the rooms,’ said Robert Doughty Consultancy.

It added that the majority of the dwelling was single-storey to enable views under the existing tree canopies.

’The dwelling is two-storey where a group of trees in the southern corner of the site are higher, and features an external terrace to take advantage of this.

‘The relationship between the single and two-storey elements has been handled carefully so that a number of rooflights draw in light from above.’

Project data

Location Boothby Graffoe, Lincolnshire
Type of project Private residential
Architect Robert Doughty Consultancy
Planning authority North Kesteven District Council
Arboriculturist Mark Hudson
Visuals V-real
Gross internal floor area 183m2

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • Each to their own, but have designers lost the ability to create pitched roofs? So many of the houses featured in this journal seem to be little more than a selection of boxes stacked together - or so it seems to me.
    Actually, I will have to admit, this looks pretty good.
    Where though, is the railing for the terrace??

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.