Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We use cookies to personalise your experience; learn more in our Privacy and Cookie Policy. You can opt out of some cookies by adjusting your browser settings; see the cookie policy for details. By using this site, you agree to our use of cookies.

Construction begins on Graeme Massie hospital pavilion

  • Comment

Building work has started on a pavilion designed by Graeme Massie Architects for an NHS hospital in Irvine, Ayrshire

The 100m² pavilion is being erected in the grounds of the North Ayrshire Community Hospital, which was completed earlier this year. 

Commissioned by NHS Ayrshire and Arran, the concrete structure  – with a budget of about £50,000 – will be built using locally sourced aggregates and pigments. 

Graeme Massie said: ‘The project strives to create a very particular place – somewhere to pause, rest and reflect outwith the hospital itself.

‘It is a place where users will feel safe and secure, whether using the space as an individual or as part of a group, as well as sheltering from the environment.’

The structure is scheduled for completion in September this year.

In June Graeme Massie submitted plans for an £8 million regeneration of Birmingham’s Centenary Square.

Architect’s view: Graeme Massie, founder of Graeme Massie Architects

We were keen to firmly root the project in the wider Ayrshire landscape. In particular, we have developed interest in how the earth and geology of the area could influence the material qualities for the project. We believe there is a real directness to utilising materials that are found locally to help shape the environment.

The walls and roof will be formed in concrete containing locally sourced aggregates and pigments to create a structure which resonates with the local geology. The structure will be robust, and will provide a contrast with the delicacy of the grove of birch trees.

Project data

Location North Ayrshire Community Hospital, Irvine, Ayrshire
Type of project Pavilion
Client NHS Ayrshire and Arran
Architect Graeme Massie Architects
Structural engineer SF Structures
Main contractor D Sparham
Start on site date July 2016
Completion date September 2016
Contract duration Three months
Gross external floor area 100m²
Total cost £50,000 (est)

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

Discover architecture career opportunities. Search and apply online for your dream job.
Find out more