Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Collective submits plans for £1.9m Fife community building

  • Comment

Collective Architecture has submitted plans for a new £1.9 million community hub in Tayport, Fife

The Glasgow-based firm’s scheme on the edge of Tayport sits next to three sites of special scientific interest on a derelict steel works.

According to the practice, the 685m² project ‘touches the landscape lightly while gently reflecting the industrial past of the site’.

Inspired by agricultural forms, community hub is formed from two pitched blocks and houses sports facilities, alongside spaces for arts, business and tourism.

The smaller block is clad in Scottish Larch which will turn a silvery grey with age, while the larger sports block has been clad in metal referencing the former steel work industry.

The client’s view

Tayport Community Trust is really pleased to be working with Collective Architecture and their partners to develop a Community Hub in the town. This development has had a boost recently with the approval from Fife Council to begin the process of transferring ownership of the former Abertay Works site in Tayport to the Trust at a discounted price. This transfer, and the design and planning work by Collective, will enable a piece of land that has fallen into increasing state of dereliction over the last 20 years to be regenerated and developed over the next few years into a vibrant and sustainable resource for the local community and visitors to the area. Trustees are continuing to work closely with Collective to ensure that the first phase is affordable and sustainable whilst delivering what is needed for the local community. This positive step is a huge milestone in a project that has been at the heart of local people for many years and represents the faithful diligence of trustees in continuing to move this forward. Now, with a planning application submitted, and some key funding milestones approaching, this project is the closest it has been to becoming a reality.

01_Tayport_Community_Hub_view_towards_cafe

Project data

Location Tayport, Fife
Type of project community facility
Client Tayport Community Trust
Architect Collective Architecture
Structural engineer David Narro Associates
Funding Big Lottery (main funder)
Gross internal floor area 685m²
Total cost £1.9 million
M&E consultant RYBKA
Quantity surveyor Armour Construction Consultants
CDM consultant Armour Construction Consultants
Landscape architect Urban Pioneers

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.