Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Coffey Architects gets go-ahead for contemporary home in Woolacombe conservation area

  • Comment

Set in an Area of Outstanding Natural Beauty and a designated conservation area, Cove Cottage will replace an outdated three-bedroom bungalow and annex with a modern 310m² new build residence

The new home features a contemporary interpretation of the whitewashed walls and slate roofs typical of the coastal location. Its form will hug the hillside to minimise the exposed areas of the house, with large windows providing panoramic views of the landscape.

Inside, floor-to-ceiling windows will be placed to reveal views of the landscape and rock formations. The ground level will have traditional white-render walls with various textured finishes.

The roof will be coated externally in slate and internally in a light rough-cast render.

The home will provide four bedrooms, four bathrooms, a living room, dining room, kitchen, lounge, utility room, study, and shed.

Architect’s view

At Coffey Architects we continue to explore our passion for complex thresholds and light. This home in Woolacombe offers us the perfect opportunity to do so at a smaller scale. The exposure of the location and the views to and from the site in such a prominent position encouraged us to explore the depth and layering of walls and roofs, creating an entirely site-specific response.

This project meets with our wider architectural aspirations to connect the inhabitants of architecture more viscerally with their environment and our interrogation of respectful architecture in areas with sensitive vernacular. This project gaining planning permission is a wonderful early Christmas present and an exciting end to the year.

Steve Jones, project director, Coffey Architects

Coffey architects (5)

Coffey architects (5)

Source: Coffey architects

Project data

Location Woolacombe, Devon
Type of project Residential
Architect Coffey Architects
Structural engineer Morph Structures
M&E consultant Hulley Kirkwood
Quantity surveyor Hosken Parks
Tender date Issue to contractors 1 January
Start on site Early March 2018
Completion date tbc
Gross internal floor area 299m² for the house, 24m² for the shed

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.