Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Chipperfield reveals reworked Nobel Centre plans

  • 2 Comments

David Chipperfield Architects has reduced the size of its proposed new Nobel Centre in Stockholm in response to local concerns

In April, Stockholm’s City Museum wrote to the city’s planning department calling on them to throw out the initial plans, saying they would dominate the local environment.

Now, Chipperfield’s has unveiled revised proposals, reducing the building’s height by 3m and improving public spaces on the Blasieholmen peninsula.

Speaking at the London Design Festival on Saturday, Chipperfield said: ‘The public has said the [the original plans were] too high - it is not a controversy. It is a public debate.

‘There should be more debate about how projects get built - we need more dialogue.’

Professor Carl-Henrik Heldin, chairman of the Nobel Foundation, said: ‘To us it has been important to listen to the opinions that have been presented.

‘We are satisfied with the solutions that David Chipperfield Architects has developed. Even though the building will now be smaller, it will be possible to create the broad range of activities we have envisioned that are related to the Nobel Prize and the achievements of the laureates.’

In addition to the lowering of the building’s height, Chipperfield’s new design has also been shortened by 4.5m.

A statement from the foundation said it has also been given ‘a clearer division into a base, middle and top floor that relates to the surrounding structures’.

A 200m² public terrace has also been incorporated on the top floor along the south-east side of the building, offering views of the city.

An underground car park has also been removed from the plans to make way for a public square on ground level.

On the top floor, two spaces have been included which could serve as a bar or be used for TV interviews.

David Chipperfield Architects' reworked - and smaller - proposals for the new Nobel Centre in Stockholm [September 2015]

Reworked plans - September 2015

Winner: David Chipperfield Architects' 'Nobelhuset' contest entry for Stockholm’s new Nobel Centre

Original plans - February 2014

 

Previous story (AJ 09.04.14)

Chipperfield wins Nobel Centre job

  • 2 Comments

Readers' comments (2)

  • The proposal has been criticized because the historic port environment will be erased. A customs house from 1876 and two unique wooden warehouses. The new proposal doesn´t change this. The reason why the proposal has been changed is that the County Administrative Board has said no to the original proposal since it was (still is ?) too high - even higher than the National Museum of Fine Arts situated at the same peninsula. Another problem with the new proposal is that the garage for 120 cars has been scrapped (in order to lower the building) and that there are no parking spaces in the new proposal. The traffic situation on the peninsula is probelmatic already in the present situation. There are many sites in Stockholm more fitted for a huge building like this. The whole matter will no doubt be settled in court.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Wrong place for this building no matter how good the design.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs