Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Chipperfield and Meier reveal Italian holiday villas

  • Comment

Richard Meier, David Chipperfield and Matteo Thun have unveiled their latest designs for a new holiday resort on the Italian Riviera

Sitting on the edge of Italy’s Lake Garda, the 78,000m² resort includes a pair of villas designed by Chipperfield, another by Meier, three villas by Austrian practice Sphere, and a club house with five apartments designed by Milan-based Matteo Thun.

Chipperfield’s most northerly four-bedroom villa includes a 700m² living area, with a separate guest house, while the second villa features two buildings arranged around a pool.

The 1,050m² clubhouse also contains a spa, restaurant, and library.

Work on the €65 million development, by Austrian developer Sigma Group, began in 2012 and is set to complete early next year.

Chipperfield's designs for the east villa

Chipperfield’s designs for the east villa

The architect’s view: Richard Meier

The residence sits on an east facing slope opening south towards Lake Garda and prominently located on a site that offers unique views of the water, the city center and the surrounding areas.

The villas’ visual relationship with the local context, the direction of the sun, and its position along a steep slope are key factors that have played a central role in the design. As a design strategy, two rectangular solids were placed perpendicular to one another and then arranged on top of each other running parallel and crosswise to the slope of the terrain.

The living room and bedrooms are located within the top volume. This volume is placed perpendicularly to the slope to maximize the views toward the lake and also to take advantage of southern exposure and natural light. In contrast, the lower base like volume consists of a garage which is positioned parallel to the slope, opening up towards the access road. These volumes are then lifted apart from one another creating an intermediate level, which serves at the main entrance.

Every level has access to outside terraces with different orientations depending on their program, ultimately providing the users with varying views and privacy.

Meier's designs for the Villa Gardone

Meier’s designs for the Villa Gardone

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.