Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Bureau de Change completes 'folded' North London house extension

  • Comment

Bureau de Change has completed this extension to a terraced home in Crouch End, North London

The 54m2 extension to a house in the Parkland Walk conservation area features a ‘pleated roof’, which according to the architect ‘appears to be formed of a flat surface forced to crinkle up into a faceted structure’.

From the garden the folds of the roof are hidden from view giving the impression of a simple flat roof.

Katerina Dionysopoulou, co-founder of Bureau de Change, said: ‘With the pleated roof we wanted to not only bring a graphic feel to the modern extension, but also to create a feeling of motion which would emphasise the meeting of old and new.’

The new extension expands the house’s existing kitchen and creates a new dining space and an office.

Bureau_de_Change_Fold_House__2_

The architect’s view

The poise of the roof offers natural points for the placement of generous skylights, bringing light into the living area, which would otherwise be shrouded by its position in the centre of the house. Importantly, these openings also satisfy the owners’ desire to see the nearby woodland whilst relaxing in the space.

The roof pleats are replicated along the party wall, concealing a home office which can be opened up when required. The boundary of the kitchen is marked assertively by the end of the pleated ceiling, which is capped by a midnight blue surface that emphasises its ample peaks and troughs. Darkened surfaces continue through the kitchen into a long passage that extends along the left side of the property, conveniently and discreetly creating a storage and utilities ‘zone’.

Materials and colours were carefully proportioned and distributed to visually mark the transitions between living spaces and create a natural circulation. The scheme is characterised by a rich palette of colours, materials and textures, which create a different experience in each space. Large terrazzo slabs, encaustic tiles and tonal parquet, complement the complexion of the original building, whilst enhancing the graphic impact of the angular extension.

Bureau_de_Change_Fold_House__11_

Project data

Location Crouch End, North London
Type of project private house
Client private
Architect Bureau de Change Architects
Structural engineer Michael Chester & Partners
Planning supervisor Robbie McNaugher
Main contractor TZBuilding
Funding private
Tender date August 2014
Start on site date September 2014
Completion date March 2015
Gross internal floor area 54m2 (extension)
Form of contract and/or procurement JCT Intermediate works

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.