Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Buckley Gray Yeoman completes £5.5m Highgate school extension

  • 1 Comment

Buckley Gray Yeoman has unwrapped this extension to Channing School in Highgate, north London

The £5.5 million scheme is the first phase of the practice’s masterplan for the school which will also see a new performing arts building complete next year.

The 1,645m2 brick building houses new form accommodation alongside badminton, hockey, netball and cricket facilities, a fitness suite, changing rooms and classrooms.

Buckley_Gray_Yeoman_Channing_School__4_

The architect’s view

Our masterplan was developed in response to a limited invited competition to create a vision for the new schools facilities. The grouping of the new buildings towards the southern end of the site in close proximity to the existing school was intentional to conserve and maintain the ‘green landscaping’ to the north whilst creating a ‘campus’ feel set around a new courtyard. The alignment with the school’s historic Founders Hall, and the dimensions and pitch of the new roofs mirror that of the existing building, creating a strong visual effect of continuity from one building to another. The orientation of the buildings defines a new ‘village green’ that will form the heart of the school, with landscaped amphitheatre seating, play spaces and covered walkways to connect the school’s departments.

We conceived of the building as three solid brick volumes and used a variety of shapes of handmade bricks to achieve a robust, monumental quality that is expressed throughout every building detail. By using traditional lime mortar we were able to minimise the need for movement joints, achieving a seamless finish to the buildings. The result is a sleek, confidently modern building that responds positively to the historic context and existing conditions of the site.

Buckley_Gray_Yeoman_Channing_School__2_

Project data

Location The Bank, Highgate, London, N6 5HF
Type of project school extension
Client Channing School
Architect BuckleyGrayYeoman
Landscape architect Plincke
Planning consultant Rolfe Judd
Structural engineer Heyne Tillett Steel
M&E consultant Cundall
Quantity surveyor Stace LLP
Lighting consultant Cundall
Main contractor Barley McNaughton
Funding private
Tender date February 2013
Start on site date July 2013
Completion date August 2014
Contract duration 56 weeks
Gross internal floor area 1,489m²
Form of contract and/or procurement JCT Design & Build Contract 2011
Total cost £5.5 million

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • JustFacades.com

    well done BGY, so proud to have supplied the handmade bricks and pre oxidised copper on this one

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs