Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Broadway Malyan completes flagship canal-side supermarket

  • Comment

AJ120 architect Broadway Malyan has completed this £20million flagship Waitrose supermarket on the outskirts of Chester

Designed by the practice’s Liverpool director, Matt Brook, the scheme incorporates a 2,756m² store, 432m² retail space, and a new footbridge across a canal to Chester’s Central Business Quarter.

The scheme sits on a stepped plinth and features a sloped walkway running parallel with the building’s west elevation and travellator hall. The lower level 196 space car park is concealed with the walkway providing level access to the new footbridge.

The building is clad in bronze, referencing the industrial heritage of the area, and has been designed to reduce energy costs.

Perforated bronze fins, attached to the glazed curtain wall mullions, provide solar shading during periods of direct sunlight. Natural daylight to the main public entrance lobbies and travellator hall reduces the requirement for artificial lighting during the day.

The footbridge leads to a second Brook-designed mixed use scheme incorporating Chester’s grade II*-listed shot tower, a former leadworks.

Detailed planning consent was granted in October 2012.

Architect’s View

‘The project’s ability to blend seamlessly with the surrounding urban terrain is about understanding that the key to good supermarket design is the promotion of place - and integral to this is the importance of sensitive scaling, well-considered geometry and thoughtful materiality.

‘Within this setting, the clarity and elemental simplicity of the supermarket’s colonnade design provide an elegant, rhythmic module that unifies the building’s appearance, creating a strong civic presence.

The store’s colonnade provides an elegant, rhythmic module

‘Active frontages along the principal facades engage with the surrounding area. This is particularly evident in the design of the retail units along Boughton Road, which animate the streetscape along a key route into the city centre.’

The specific alignment of the supermarket and the adjoining walkway, moreover, importantly enhance views of the shot tower from Boughton Road, thus providing this historic structure with a new urban purpose as a way-finding device for the train station and the Chester Business Quarter.

Project architects:

Architects: BroadwayMalyan (Concept Architects - Up to RIBA POW 2007 Stage H)
Location: Chester, UK
Type Of Project: Retail
Structural Engineers: Fairhurst
Project Architect: Matt Brook
Design Team: BREEAM Assessor - Synergy (Achieved BREEAM Excellent)
Client: John Lewis Partnership
Tender date: February-June 2013
Start on site date: March 2014
Gross internal floor area: 
2,756m² net sales floor area, 432m² additional retail space
Form of contract and/or procurement:  Design and Build
M&e consultant: Synergy
Quantity surveyor: EC Harris
Planning supervisor: HOW Planning
Main contractor: BARR Holdings
Annual co2 emissions: -120 kgCO2/m² (Heating): -10 kgCO2/m² (Cooling): - 365 kWh/m² (Electrical usage): Total - 206 kWh/m²

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs