Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

BIG reveals replacement for Foster’s World Trade Centre scheme

  • Comment

BIG has revealed its proposed replacement for Foster + Partners’ abandonded 2 World Trade Centre scheme

Rumours emerged last month that the Danish stars had been brought in to redesigned Fosters’ original plans for the high-profile site.

The new look 80-storey tower is set to be occupied by Rupert Murdoch’s companies News Corporation and 21st Century Fox who will be located in the lower floors of the 260,000m² building while the upper half of the tower will be leased by Silverstein Properties to other commercial office tenants.

Standing at 400 metres tall the stepped tower will frame the 9/11 Memorial Park and its design creates a series of outdoor terraces.

The scheme is the final part of Daniel Libeskind’s masterplan for the World Trade Centre site.

BIG's replacement scheme for the 2 World Trade Centre site

BIG's replacement scheme for the 2 World Trade Centre site

BIG's replacement scheme for the 2 World Trade Centre site

BIG's replacement scheme for the 2 World Trade Centre site

BIG's replacement scheme for the 2 World Trade Centre site

The architect’s view

The design of 2 WTC is derived from its urban context at the meeting point between two very different neighborhoods: the Financial District with its modernist skyscrapers and TriBeCa with its lofts and roof gardens. The design combines the unique qualities of each, melding high-rise with low-rise and modern with historical. From the 9/11 Memorial, the building appears as a tall and slender tower just as its three neighboring towers, while the view from TriBeCa is of a series of stepped green terraces. The building is aligned along the axis of World Trade Center Master Planner Daniel Libeskind’s ‘Wedge of Light’ plaza to preserve the views to St. Paul’s Chapel from the Memorial park.

The new building will provide the physical environment for collaboration and idea sharing through the internal mix of open workplaces, amenities and informal meeting spaces. Large stairwells between the floors form cascading double-height communal spaces throughout the headquarters. These continuous spaces enhance connectivity between different departments and amenities, which may include basketball courts, a running track, a cafeteria and screening rooms. The amenity floors are located so they can feed directly out onto the roof top parks.

BIG's replacement scheme for the 2 World Trade Centre site

Project data

Location New York, USA
Type of project commercial
Architect BIG
Client Silverstein Properties & 21st Century Fox / News Corp
Area 260,000m²
Collaborators Adamson Associates, Jaros, Baum & Bolles, WSP Cantor Seinuk, Van Deusen & Associates, Vidaris, Acoustic Distinctions, Gensler, Gardiner & Theobald, AMA, DBOX, Squint/Opera, Radii

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.