Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Bennetts completes Royal College of Ophthalmologists revamp

  • Comment

[FIRST LOOK] Bennetts Associates has transformed a former Victorian warehouse near Euston Station into a HQ for the Royal College of Ophthalmologists

The new headquarters building includes offices, a training suite, seminar rooms and a council room.

The practice restored the site’s existing 950m2 Victorian warehouse, cleaning its external brickwork and windows, while exposing the building’s internal structure of cast iron columns and timber ceiling beams.

The front of house has been opened up, creating a triple-height space with a feature staircase providing access to the HQ’s public areas. 

David Laing, studio director at Bennetts Associates said: ‘Through sensitive treatment of the existing warehouse we have tried to retain the character and intimate nature of the spaces whilst creating office, training suite and amenity spaces that suit the modern needs of the College.

‘We have also been able to build on our experience of designing for Medical Royal Colleges, including the Royal College of Pathologists, which we first worked on in 1994 and then again in 2008.’ 

Kathy Evans, chief executive of The Royal College of Ophthalmologists, added: ‘The new offices are a lovely work environment for staff. And the new training suite, which incorporates the microsurgical skills centre has received wonderful comments from our consultants and trainees. 

‘Overall, the new location with its interior design and spacious work areas truly represent the future of ophthalmology as a vibrant and unique specialty.’

Project data

Location Euston, London
Type of project headquarters
Client Royal College of Ophthalmologists
Architect Bennetts Associates
Structural engineer Alan Baxter Associates
Services engineer E3
Cost consultant Jackson Coles
Project manager Jackson Coles
Contractor Knight Harwood
Completion date April 2015
Gross internal floor area 950m2

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.