Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Ben Adams wins go-ahead for ‘micro garden city’

  • Comment

Ben Adams Architects has won planning for a 34-home scheme in Paddington, London

The 3,422m2 project, which overlooks Paddington Old Cemetery, will include homes arranged around a series of interconnected walkways and terraces, with each flat accessed from an internal landscaped courtyard set within the ruined walls of the existing building.

Described as a ‘micro garden city’, the scheme will transform a 1930s furniture warehouse maintaining many of its original features including pilasters, frieze and window surrounds.

Two new floors will be added to the building, raising its height to that of the neighbouring buildings.

The scheme will include a mix of housing types from studios to 3-bed family-sized duplexes of which 40 per cent will be affordable.

Ben Adams, director at Ben Adams Architects said: ‘We like to explore the many ways in which a new residential project brings a neighbourhood to life. Working in part with an existing building is complex and its constraints give us poetic opportunities for better design.’

James Fox, director at landscape architects FFLO, added: ‘Our focus was to create a verdant landscape to be used and enjoyed: little private terraces projecting out in to the communal garden; front gardens screening views to the street from the bay windows; tables of plants and pots in the communal courts; a walk through tree ferns and densely planted sumac trees to collect a bike. The design is loose, permeable, and fragmented at ground level, with ferns, tree ferns, and sumac forming a belt of planting that surrounds the building and embeds it in the gardens.’

Ben_Adams_2

Project data

Location Salusbury Road, Paddington, London, UK
Type of project residential
Client private client
Architect Ben Adams Architects
Landscape architect FFLO
Structural engineer Heyne Tillet Steel
M&E consultant Battle Mcarthy
Planning supervisor Turley Associates
Gross internal floor area 3,422m2
Predicted air tightness levels 5m3/h/m2
Predicted energy demands 12.18kgCO2/m2/annum

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.