Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Bell Phillips’ lakeside pavilion gets green light

  • Comment

Plans by Bell Phillips Architects for a lakeside pavilion in south London have been given the go-ahead

The proposed single-storey building in Southwark Park - part of a wider masterplan to revamp the park which includes the redevelopment of the old nursery site - was granted permission by project-backer Southwark Council.

Bell Phillips Architects landed the job in October last year following a competition organised by the council. The 322m² concrete pavilion will house a new café, public toilets and park office.

The park is home to the Grade II-listed Dilston Grove Gallery designed by architects John Simpson and Maxwell Ayrton and built in 1911 and one of the UK’s earliest examples of poured concrete construction.

The practice said the curved geometry of the ‘sculptural’ pavilion is a response to the form of the lake and other organic features in the park.

Hari Phillips, director at Bell Phillips Architects, said: ‘Southwark Park pavilion will be a distinctive addition to one of south London’s most fascinating historic parks.

‘The project has given us the opportunity to play with materials and form in ways that we hope will delight park users for years to come.’

Work is expected to start on site in February 2017, with a completion date scheduled for August that year.

View the planning application here

Project data

Location Southwark Park, London
Type of project Pavilion
Client London Borough of Southwark
Architect Bell Phillips Architects
Structural engineer Built Engineers
Quantity surveyor Pick Everard
M&E Hilson Moran
Start on site date February 2017
Completion date August 2017
Form of contract and/or procurement GC Works
Gross internal floor area 322m²
Landscape Architect Kinnear Landscape Architects

Img 6386


Model aerial view

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.