Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Ayre Chamberlain Gaunt wins planning for £2m wheelchair-friendly home

  • Comment

Ayre Chamberlain Gaunt has received planning for a five-bedroom wheelchair accessible home in Hampshire

ARCHITECT’S VIEW • PROJECT DATA

The £2 million scheme has been designed to meet the needs of a recently wheelchair-bound client allowing her to live independently. 

Set within an orchard, the building will replace the family’s former house and responds to the site’s topography and boundary with cutaways allowing views across the garden. 

The ground floor of the house, which contains the main living spaces, has been constructed from earth-coloured brick while the timber-clad upper storey rests above it. 

The 640m2 house also includes a guest annex, a physiotherapy pool, gym and carer’s suite.

Hampshire home by Ayre Chamberlain Gaunt

Hampshire home by Ayre Chamberlain Gaunt

Architect’s view

The design celebrates the beautiful setting and builds into the landscape itself. The shape of the building responds to the complex geometry of the topography and the site boundary and works with the slope of the site to reduce the visual impact to the surrounding area. The house is cut away to direct views across the garden and away from the former home, creating sheltered living spaces and establishing a clear entrance.A privately accessed guest annex is located to the south of the site. 

Drawing on the site’s proximity to adjacent historic brickworks, the design rises from the ground in heavy earth tone brick. Chamfers and deep reveals express the depth and solidity of the ground floor, which houses the living spaces. A lightweight slatted timber-clad box, resting on the semi-submerged ground floor plinth, contains the bedrooms and echoes the surrounding orchard. This ‘box’ emerges from the trees with gaps that open in the slatted timber to reveal windows on the west façade, while to the east the timber continues over the windows creating views to the woods. The breaks in the timber slats increase as they approach the window openings, creating a rhythmic pattern that mimics breaks in the trees across the site. 

Spaces have been designed to offer moments of delight for the whole family. Low windows allow for views into the orchard garden whether standing or seated while seating in the hydrotherapy pool creates a restful space to enjoy views out to the trees at the north of the site.

Hampshire home by Ayre Chamberlain Gaunt

Hampshire home by Ayre Chamberlain Gaunt

Source: Martin Gardner

Project data

Location Hampshire 
Type of project private residential
Client Private client
Architect Ayre Chamberlain Gaunt 
Landscape architect not appointed
Planning consultant DGG Planning
Structural engineer not appointed
M&E consultant not appointed
Quantity surveyor not appointed
Planning supervisor not appointed
Lighting consultant not appointed
Main contractor not appointed
Funding Private
Appointment word of mouth
Tender date unknown
Start on site date unknown
Completion date unknown
Contract duration unknown 
Gross internal floor area 640m²
Form of contract and/or procurement unknown
Total cost £2 million

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.