Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Astudio completes £7m sixth form centre

  • Comment

[FIRST LOOK + PROJECT DATA] Waterloo-based Astudio has completed this sixth form centre in Twickenham, Middlesex

The 3,000m² building includes a library, study base, IT suite, science laboratories, and a café.

Arranged around a central atrium, the £7million scheme is lit by a large rooflight and teaching spaces are arranged around the building’s perimeter.

The practice has also worked on a four court sports hall and a new dining hall for the school as part of the project.

The project at Waldegrave School in Twickenham is one of five sixth form schemes Astudio is working on for the London Borough of Richmond upon Thames.

Astudio - Waldegrave sixth form

The architect’s view

The centre forms the heart of the new co-educational sixth form at Waldegrave, which seeks to offer students an independent, exciting, and stimulating environment for learning.

A modern design aesthetic has been created across the various elements of the centre, fostering an identity distinct from the existing Waldegrave School, contributing to a mature, university style atmosphere. The new buildings also strengthen the relationship between the school and its parkland setting as the site’s open green fields have been designated as dedicated Other Open Land of Townscape Importance (OOLTI).

The clear and simple diagram of the sixth form centre is based on teaching spaces at the perimeter of a square building, grouped around a central atrium. The sixth form centre encourages collaborative working as well as individual study and has a large study, research and reference area, located in the centre.

Lit by a large roof light, this forms the core of the sixth form centre. The buildings are designed to be transparent, allowing ample daylight to the teaching spaces and views from the dining hall.

The heating, ventilation and electrical elements of the new build have been developed to provide a familiar and intuitive teaching environment across the campus. This has been done by utilising modern passive design measures and by limiting mechanical plant, ensuring less regular need for maintenance and eventual replacement. Naturally ventilated buildings across the site now provide a long term sustainable solution to the school both in financial and energy terms.

Astudio - Waldegrave sixth form

Project data

Location Twickenham, Middlesex
Type of project education
Client London Borough of Richmond upon Thames and Wates Construction
Architect Astudio
Landscape consultant Colour Urban Design
Planning consultant GKA
Structural engineer Curtins Consulting
M&E consultant Arup
Quantity surveyor Wates
Planning supervisor Capita Symonds
Main contractor Wates Construction
Funding £7million
Tender date December 2012
Start on site date September 2013
Completion date October 2014
Contract duration 46 months
Gross internal floor area 3,000m²
Form of contract and/or procurement D&B contractor led
Total cost £7million
Annual predicted CO2 emissions 48.44 kgCO2.m²/yr (including existing school)
Predicted air tightness levels 5m³/(h.m²) at 50 Pascals
Predicted energy demands 209.61 kWh.m²/yr (including existing school)
Specific environmental targets BREEAM Very Good

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.