Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Assael wins planning for overhaul of Grade II-listed Gloucestershire mill

  • Comment

Stroud District Council has approved Assael Architecture’s plans for the conversion and refurbishment of the Grade II-listed Ham Mill

The plans also include converting the former 17th-century cloth mill in Stroud, Gloucestershire, near the River Frome, into 22 homes with 929m² of commercial space on the ground floor.

The wider scheme will provide 100 new homes, and features a separate two-storey townhouse building, providing 55 homes, and four blocks of flats.

Assael director Peter Ladhams said: ‘The Grade II-listed building at the centre of the development will be carefully renovated to preserve its historic personality as part of the Stroud Valley Conservation Area.

‘The building layout has been inspired by the existing industrial character, concentrating new development to the original warehouse footprints, reforming the yards and alleys, and referencing the industrial materials and details that form the simple architecture.’

He added that the practice hoped the project ‘will set a precedent in the area and act as a catalyst for the redevelopment of disused industrial sites along the Stroud valleys’.

Work is expected to start on site in May next year, with completion scheduled for July 2020. 

Historic England has been contacted for comment.

Assael ham mill ground

Assael ham mill ground

Plan of approved Ham Mill scheme by Assael Architecture

Architect’s view

Assael’s design seeks to secure the future use of key heritage buildings on the site by introducing new routes to the River Frome and providing a range of landscaped open spaces for residents and the public.

The new builds have been thoughtfully designed to be both contemporary and conscious of the industrial features and material palette of the existing heritage buildings. Materials such as the course rubble limestone and Welsh slate roof of the mill have been incorporated into the design in line with the local context of the Stroud Industrial Heritage Conservation Area.

The proposed building layout is based on the concept of yards and alleys derived from those found on the existing footprint. Narrow alleys run laterally east west and open out into two large yards at the entrances of the site.

Project data

Location Stroud
Type of project Heritage-led residential scheme
Client Stroud Corporation NV
Architect Assael Architecture
Landscape architect Plincke
Planning consultant CgMS
Structural engineer Fairhurst
M&E consultant Hoare Lea
Quantity surveyor Jackson Coles
Lighting consultant Plincke
Heritage consultant CgMS
Ecology consultant JFA Environmental Planning
Tender date January 2018 (estimated)
Start on site date May 2018 (estimated)
Completion date July 2020 (estimated)
Contract duration 2 years (estimated)
Gross internal floor area 11,000m²
Form of contract and/or procurement Design and Build

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs