Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Assael breaks ground on housing towers next to Thames Barrier Park

  • Comment

Assael Architecture’ scheme for 236 homes in Royal Docks, east London, has started on site

The project at Pontoon Dock includes three 15-storey buildings and will sit on a former car park next to Patel Taylor’s award-winning Thames Barrier Park (2001).

More than a third (35 per cent) of the flats will be classified as ‘affordable’.

Félicie Krikler, director at Assael Architecture, said: ’Pontoon Dock will tie together the different evolving areas of the Royal Docks.

’By using design principles that connect Thames Barrier Park with Silvertown, we have created a key space outside Pontoon Dock Station, which set to become the busiest station on the DLR network once Silvertown Quays and Royal Docks are fully occupied.’

Work is expected to complete in July 2019.

A2511 pd vision

A2511 pd vision

Source: Assael Architecture

Site plan

Architect’s view

The three buildings are 15-storeys tall, two of which have a five-storey set-back element, linking in with the massing composition of the surrounding developments. The roofs of the five-storey elements will provide shared terraces for the residents with views over the park and the river.

All buildings are brick, with a focus on the lower elements abutting the park. The western most building, with white brick façade, ties together the existing buildings around the perimeter of the park.

The detailing at the top of the buildings has been designed to reflect the park’s many pavilions, creating a coherent architectural language across the entire area. What’s more, the apartments are all fitted with large windows that maximise natural light and all balconies provide stunning views over the park and river.

Assael’s design has significantly added to the local area, with 62% of the site area allocated to the public realm. The landscaped area surrounding the buildings creates a range of spaces for residents and the wider public, as well as improving accessibility by providing disabled parking spaces, ramps and stairs. Townshends, the landscape Architects, have designed most of the public realm for the emerging developments along North Woolwich road and their involvement ensures continuity across the space.

Project data 

Location Royal Docks, Newham
Type of project Residentially-led mixed-use
Client Linkcity
Architect Assael Architecture
Landscape architect Townshend Landscape
Planning consultant Montagu Evans
Structural engineer Pell Frischmann (up to planning), Shockledge (implementation)
M&E consultant Red Engineering Design
Main contractor Bouygues UK
Funding London Pensions Fund Authority (LPFA)
Start on site date July 2017
Completion date July 2019
Contract duration 2 years
Gross internal floor area 24,000m²
Form of contract and/or procurement Design & Build

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.