Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Artform wins consent for timber home in Cheshire green belt

Artform knutsford greenbelt cgi
  • Comment

Manchester-based Artform Architects has won planning permission for this 444m² home on green belt land near Knutsford, Cheshire

Clad in black-stained timber, the scheme will replace an existing, dilapidated property and occupy the building’s footprint on a plateau at the top of the site.

The proposals includes a timber SIPs frame, solar voltaics and ground source heat pumps.

Work is expected to start on site in March 2019.

Ground floor plan

Ground floor plan

Ground floor plan

Architect’s view

The brief was to create a bespoke, contemporary home on the rural plot, which is surrounded by farmland and agricultural buildings. The key priority for the client was to maximise views of the site, which is a large, green, semi-rural plot bounded on both sides by mature trees and which drops down to a meandering river.

Our design locates the new house largely over the footprint of the existing dwelling to minimise the impact on the green belt and to situate the building on the plateau that marks the high point of the site. This allows the internal spaces to overlook the plot as the ground level drops away and creates the opportunity to position a triathlon lap pool at basement level that is sunk into the slope.

Model photo 3

Model photo 3

The design is conceived as a series of timber-clad volumes set in a linear arrangement across the site so as to provide each living space with a south-facing view of the plot as well as high levels of natural light. On the front façade the glazing is arranged as a series of vertical slot windows to maintain privacy from the front drive and to reduce heat loss on the northern elevation. The timber boxes are stained black to reflect the local context and to act as a reference to the surrounding agricultural architecture. The connecting spaces between these volumes are clad in natural stone to differentiate circulation space from habitable rooms and to help break up the overall massing of the building. Glass-reinforced concrete panels clad a projecting canopy, which provides shade and protection from the elements as well as emphasising the horizontal, linear arrangement of the house.

Project data

Location Knutsford, Cheshire
Type of project Private residential
Client Private
Architect Artform Architects
Structural engineer Brennan Consult
M&E consultant TBC
Quantity surveyor Construction Q
Planning supervisor TBC
Main contractor TBC
Tender date November 2018
Start on site March 2019
Completion TBC
Gross internal floor area 444m²
Form of contract TBC
Total cost TBC

Cross section

Cross section

Cross section

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.