Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Artform shows off plans for 'semi-rural' one-level house

  • Comment

Emerging practice Artform Architects is set start construction on this recently approved 425m² house sat on a ‘semi-rural’ plot north of Manchester

The studio, which was set up by Simon Jewell and Jason Eccles in late 2013, describes the project in suburban Blackley as a sustainable, one-level home arranged around a glass-roofed, double-height central atrium.

The timber-framed building will sit next to the client’s existing home on a ‘green’ surrounded by trees, landscaping and a small lake’. 

Manchester City Council approved the scheme in November last year and the project is due to begin on site in May.

Artform Architects   Nutbank Lane Plan

Artform Architects Nutbank Lane Plan

The architect’s view

The brief was to design a contemporary house predominantly across one level which responded to both the context and the topography of the site as well as incorporating sustainable technologies.

The design features large areas of glazing for views out to the landscape and also allows the house to open up to the outside across the south facing elevation. The pitched-roof design reflects the local vernacular and a simple palette of materials including stonework, render, timber cladding and slate tiles has been selected to sensitively tie the building into the existing context.

 The accommodation is arranged around a double-height, central atrium with a glass roof which leads to a private enclosed courtyard at the rear. A large open-plan kitchen/dining/living area opens out to an external south facing terrace at the front with more private spaces to the rear for the master bedroom and bathroom suite. Two en-suite guest bedrooms are included for as well as a pool room and basement garage for parking and storage where the plot falls away to the boundary.

 The design aims to minimise carbon consumption by incorporating a timber-framed SIPS system, an air source heat pump, solar tiles and soaraway drainage whilst the cantilevered roof provides solar shading.

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs