Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

ArkleBoyce wins go-ahead for Yorkshire home

Cuckoo Wood House by ArkleBoyce Architects
  • Comment

Leeds City Council has approved plans by ArkleBoyce Architects for this house close to Otley Chevin, in the Wharfedale Valley 

ARCHITECT’S VIEW • PROJECT DATA

The five-bedroom scheme will replace an existing home on the countryside site in West Yorkshire.

The ground floor of the 290m2 project has been sunk into the ground while the upper floor looks out over views across the landscape.

The house will be built from stone re-used from the existing house alongside zinc, slate and glazing.

Ground Floor Plan

Ground Floor Plan

Architect’s view

The design seeks to create a modern dwelling with careful attention to form and proportion, creating a relationship with the landscape and the spectacular topography. The new dwelling is partially subterranean with the lower ground floor being built into the slope. The upper ground floor, by contrast, is a lightweight and transparent structure with full height glazing to take full advantage of the views with a minimal pavilion-esque roof above. The proposed roof line offers a refined and cleanly articulated dwelling when viewed in the rural context. Materials include the re-use of the stone from the existing house, and zinc to provide a crisp, clean roof form whilst referencing the local vernacular slate roofs, which will weather and patina over time.

Lower Ground Floor Plan

Lower Ground Floor Plan

Project data

Location West Chevin Road, Otley
Type of project private residential
Client Mr and Mrs Ridgway
Architect ArkleBoyce Architects
Quantity surveyor PSC Surveying
Planning date Submission made January 2016
Gross internal floor area 290m²
Form of contract and/or procurement Traditional
Total cost undisclosed

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.