Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

ArkleBoyce reveals plans for wheelchair-friendly York townhouse

  • 2 Comments

ArkleBoyce has lodged plans for a five-storey, wheelchair-friendly house in the heart of York’s central conservation area

According to the Leeds and London-based practice, the 255m² home has been drawn up for ’a young man who has been using a wheelchair since 2010 as a result of a spinal cord injury’.

The scheme on King Street, which will replace a disused two-storey restaurant, includes ground-floor parking, a roof terrace, a suite for a personal assistant and a gym.

Describing the design, a spokesperson for the practice said: ’The fenestration pattern, building height and form are driven by the immediate and wider context. While undeniably contemporary, the proposal responds to the local context in its simple form and materiality.

‘Deep, punctured window openings and the contextual brick elevations in a Flemish bond give a sense of connection to the local heritage and respond directly to the Grand Opera House opposite.’

The plans are expected to be considered by City of York Council in February 2019.

Floor plans as proposed a

Floor plans as proposed a

Project data

Tender date April 2019
Start on site date July 2019
Completion date May 2020
Gross internal floor area 255m²
Form of contract Traditional
Total cost Undisclosed
Client Private 
Architect ArkleBoyce
Structural engineer Topping Engineers
M&E consultant Carbon Plan Engineering
Quantity surveyor PSC Surveying

Photo of king street site

Photo of king street site

Existing building

  • 2 Comments

Related files

Readers' comments (2)

  • The property doesn't appear to 'respond to the local context' that much - except in height.
    At first sight the existing building looks like re-use of spare curtain walling from a 60s office block, but in terms of fenestration it's hard to see how the new proposal is 'driven by the immediate context' except for nearby shop fronts, which are at street level.
    The fenestration design would appear to be taking a lead from the need for a wide garage door to set the character of the rest of the elevation.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • I'll be interested to see how Building Regulations are applied to the unprotected, single stair approach to the four upper floors with only one means of exit.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs