Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Architype completes thatch-clad enterprise centre

  • Comment

Architype has completed this £11.6 million enterprise centre at the University of East Anglia

The AJ120 Sustainable Practice of the Year has clad the building in prefabricated thatch panels created by local thatchers.

The 3,400m2 scheme includes an innovation lab, a 300-seat lecture theatre, flexible workspaces, teaching and learning facilities, and incubator units for low carbon start-ups.

The super-green project has targeted both Passivhaus and BREEAM Outstanding while it has also been designed to achieve a 100-year life span.

Ben Humphries, director of Architype, said: ‘With a deep-rooted history and passion for genuinely sustainable design, we have been delighted to be involved in this collaborative, ground-breaking Passivhaus project.

‘Visionary in its brief, we have responded with a design that has pushed at the boundaries of traditional approaches, and with the commitment and dedication of the site team, believe we have achieved a building that sets new benchmarks not only for the university but also the wider construction industry.

‘With an on-going soft landings programme and three years of post-occupancy evaluation to come, we look forward to optimising the building performance for Adapt and the University.’

Architype UEA Enterprise Centre

Project data

Location University of East Anglia Campus, Norwich
Type of project higher education
Client Adapt Low Carbon / UEA
Architect Architype
Landscape architect Churchman Landscape Architects
M&E engineer BDP
Structural engineer BDP
Acoustic consultant BDP
Main contractor Morgan Sindall
Start on site date: November 2013
Completion date June 2015
Gross internal floor area 3,400m2
Form of contract and/or procurement Single Point Delivery (SPD) form of contract for all work stages (based on NEC3)
Total cost £11,600,000
Annual predicted CO2 emissions 440kg/CO2/m2 across the 100-year life cycle
Predicted air tightness levels 0.21 ach
Specific environmental targets Passivhaus, BREEAM Outstanding, 100 year performance Life Cycle

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.