Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Architype completes £8.1m Passivhaus archive

  • 1 Comment

[FIRST LOOK + PLANS + PROJECT DATA] Architype has completed the new £8.1 million Herefordshire Archive and Records Centre

The 3,350m² building is the first archive centre in the UK to be built to Passivhaus standards.

The new centre brings together the council archive service, county archaeology service, historic environment record, and the biological records centre within one building.

An un-perforated concrete structural box, externally clad in cedar shingles, houses more than three-storeys of archival documents.

The public entrance – a three-storey open-plan space - forms the heart of the building, and contains the reception, a café and exhibition space.  

The scheme also includes public research rooms, education facilities, and a conservation lab.

Architype Passivhaus Archive

The architect’s view

‘Besides offering outstanding internal comfort, the stringent Passivhaus specification will substantially reduce energy running costs for the centre, achieving approximately 80 per cent saving compared to similar facilities designed to standard UK Building Regulations.

‘The simplified form of the archive centre is the ultimate showcase for its carefully selected, natural material palette, specified for graceful weathering patterns and quality materials, which sit in visual harmony with the Herefordshire landscape. Timber, lime render and aluminium sheet make for a fresh and clean aesthetic, alongside the celebrated eyecatching effect of cedar shingles.

‘Completed in a choice of low-maintenance ecological finishes, the outcome is a healthy toxin-free, low-carbon environment that complements the wider design concept.’

Architype Passivhaus Archive

Project data

Location Hereford
Type of project public building
Client Herefordshire Council
Architect Architype
Landscape architect Churchman’s Landscape Architects
Structural engineer Eastwood & Partners
M&E consultant E3 Consulting
Project manager EC Harris LLP
Main contractor Kier
Funding Herefordshire Council
Start on site date October 2013
Completion date January 2015
Gross internal floor area 3,350m²
Total cost £8.1 million
Specific environmental targets Passivhaus

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • Also good to acknowledge that Passivhaus Consultancy was provided by Nick Grant & Alan Clarke of Elemental Solutions alongside Architype's own Passivhaus Designers.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs