Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Archio scoops planning for Cotswolds community centre

  • 1 Comment

Up-and-coming Cheltenham and London-based practice Archio has won planning for this 710m² community centre in Tetbury, Gloucestershire

Replacing the town’s 1959 Dolphin’s Hall, the scheme will house a main hall/theatre space as well as a nursery, a youth centre, a sports bar and changing rooms.

The emerging firm, formerly the Buchanan Partnership, said it had landed the commission after being invited to talk to local residents about a proposed replacement for the original building in 2012.

A spokesperson for the practice said: ‘Our brief for the new Dolphins Community Centre was for a building that could cohere a multitude of community users each with a number of requirements, and funded by a broad range of bodies.

‘Through community consultation and discussions with local groups, we presented the brief to each of the identified users, focusing on their priorities and detailed requirements. We produced an illustrated spatial map and a detailed weekly timetable, to illustrate the potential overlapping of space requirements, to provide a flexible and responsive design with well-used and efficient spaces that could be used by the whole of the local community.

They added: ‘The design of the Dolphins Community Centre draws from the Cotswold vernacular.

‘The building uses local architectural typologies such as rows of gabled roofs and semi-covered colonnades in combination with local materials to create a contemporary civic building that is responds to its historic context.’

 

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • Intriguing plan and roof configuration, nice mix of materials. I am not in favor of the white vertical posts interrupting the stonework, however. What is wrong with allowing a stone wall to be a stone wall rather than treating it as just another infill material?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.