Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Annabelle Tugby wins planning for barn-like home in rural Cheshire

  • Comment

Emerging practice Annabelle Tugby Architects has won planning for this 156m² home on a hillside plot above Macclesfield, Cheshire

The Eddisbury Barns scheme, which recently won a Manchester Architects Award for the best unbuilt house, will replace a run-down bungalow.

According to the firm, the form of the single-storey home on the green belt site was inspired by agricultural buildings ‘to avoid consultants’ fees [and] a lengthy planning process’.

The scheme’s two blocks will be clad in pre-weathered cedar with the external shutters made from Cor-ten steel.

Construction is expected to start next year and to complete in 2018.

Photo 04 02 2016, 16 10 00

The architect’s view

After buying a semi-derelict bungalow above Macclesfield, our clients looked at the possibility of refurbishing the existing property. The house came with 8ha (for the clients’ horses) but the extent of work required led them to commission us to design them a replacement dwelling.

We identified with the clients’ ideals immediately. They loved the site for the views, the beautiful local dry stone walls and the land, which offered them exciting new opportunities. Their brief was short but highlighted their openness to modern living and a desire to maximise key views and low-maintenance external spaces.

Our response to the green belt site was a single-storey design in a barn typology to avoid consultants fees or a lengthy planning process. This was explored through card models and the result was a form with two separate elements to provide the required accommodation, linked by the main circulation space which includes the main entrance. The wings are aligned to provide panoramic views to the north-west but also sheltered external entertaining spaces to the south-east to reduce the impact of the site’s exposure.

Our layouts used as few internal barriers and doorways as possible, maximising the open-plan feel and flow. This continued across the plot into the landscape, where we proposed a post-only fence around their site to allow lawns to subtly flow into the fields.

There are small level changes inside between social and private areas and ceiling heights alter as you move around the building. The experience is further heightened by the vaulted shape of the ceilings and a full, glazed wall in the living space. Generally large areas of glass were used sparingly to ensure the views were not overexposed. Filters such as louvered screens, shutters and alignment of glazing through spaces to create vistas were positioned to vary light and view throughout day and evening.

The barns are to be clad in pre-weathered cedar using Sioo impregnation treatments to remove uneven weathering. The doors, windows and decking are to be Accoya timber, a long-life timber which is incredibly stable, durable in water and ideal for receiving paint finishes and more sustainably sourced than tropical hardwoods. Cor-ten steel is to be used for the external shutters and landscape features. This will add a texture inspired by the dry stone wall lichen and a toughness to extend a secure feeling to the ground floor bedrooms.

Structurally the scheme will feature cantilevered Glulam portals to create truss-free ceiling spaces with off-site production of wall and roof panels as SIPS. Following the installation of the slab across the site the main structure will be assembled in less than a week. This will significantly reduce the build costs and the build term, allowing trades to continue internally regardless of the season.

We collaborated with Layer Landscape Architects on the positioning of the garaging, stables and to enhance the arrival sequence from the highway. We also worked around an existing tree on the site.

Mdc016 eddisburyhouse plan

Mdc016 eddisburyhouse plan

Project data

Location: Buxton Old Road, Macclesfield
Type of project: New build dwelling
Client: Ms Roberts and Mr Richards
Architect: Annabelle Tugby Architects
Visualiser: MDC visualisation
Landscape architect: Layer Landscape Architects
Structural engineer: PM Law Design
M&E consultant: Niche
Start on site date: 2017
Completion date: 2018
Contract duration: nine months (est)
Gross internal floor area: 156m²
Form of contract and/or procurement: traditional (JCT 2011)
Total cost: Undisclosed

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.