Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Alter & Co wins go-ahead for mews homes in Hove

  • Comment

Alter & Company has won approval to build four homes on a backland plot in Hove, East Sussex 

The 311m² scheme between Shirley Street and Livingstone Street will replace a series of workshops which have been empty for three decades.

The Brighton-based practice said the mews development would have a ‘classical controlled contemporary rhythm’ and would be clad in an all-brick ‘tweed jacket’.

Work is expected to start on site next year and complete in 2021.

Ground floor shirely street mews alter

Ground floor shirely street mews alter

Ground floor

The architect’s view

The new homes and communal gardens will return this decaying site back into active use – a welcome bonus to this thriving family neighbourhood.

Mews is traditionally the name given to a row or courtyard of carriage houses, with stables below and living quarters above. Like many parts of the UK, East Sussex is packed with backland mews type sites. Shirley Street mews is composed as an architectural mass that is lifted by vertical bays, much like the Regency designs of the past. Openings are cut into the form, decreasing in size as they are placed at different levels of the building. The proposed result is a classical controlled contemporary rhythm; large windows and doors at ground level, medium windows at first floor, and small windows to the top of the building.

Through collaboration with the client team and the planning consultants we’ve created a piece of architecture that is elegant and in harmony to its environment. The making of a green courtyard is vital for these homes. We worked hard to maximise the landscape, creating a connective large shared space. Each home has its own garden area which forms part of the whole enclosed shared courtyard. This evergreen corridor creates restful ‘journeys’ between live and play, the garden becomes a large shared external living room.

For this backland development site, we focused on contemporary ecological construction techniques to make future-ready homes. Brick bonds and texture give a subtle detail to the façades of this new building. The blended brick gives reference to the historical bricks dug from the clay pits between old Hove Town and The Downs, a place of outstanding beauty. The brickwork visually reads like a tweed jacket, a grey-white chalky weave stacked in a playful brick pattern creates an invitation to enter. This well-crafted mews reshapes the existing volume of the historical workshops, carefully and classically making vibrant homes that enable the way we live now.

Section shirely street mews alter

Section shirely street mews alter

Project data

Location Shirley Street, Hove, East Sussex
Type of project Mews Development
Client James Summers and Nick Charman – CCS Brighton
Architect Alter & Company 
Planning consultant Lewis & Co
Main contractor N/A
Start on site date Approximately 2020
Completion date Approximately 2021
Gross internal floor area 311m²
Annual CO2 emissions Unknown
Total cost Unknown

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs