Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Allies and Morrison revises Elephant and Castle plans again

  • Comment

Allies and Morrison has made a further round of amendments to its designs for the regeneration of the Elephant and Castle shopping centre site

The practice has made a number of changes to its plans after consulting with the local community and public sector bodies.

The changes include relocation and a change of building materials for a new cultural venue after complaints about the effect the previous plan would have on the nearby London Metropolitan Tabernacle.

Documents submitted to London Borough of Southwark said: ‘Following constructive dialogue with [council] design officers the exterior façade to the cultural venue has been revised from Cor-ten steel to a cast stone material. 

‘It is considered that a stone building here will complement the Grade II-listed façade of the Metropolitan Tabernacle, and the adjacent One the Elephant, completing the frontage to Elephant and Castle.’

In addition, the main entrance for the cultural venue has been moved to the north of the building to improve access and provide greater distance to the Cycle Super Highway.

Other changes include the inclusion of a new community police office, the removal of some residential parking spaces and the opening up of railway arches to Walworth Road.

A spokesperson for developer Delancey said: ‘These amendments to the planning application are in response to the useful feedback gathered to date through consultation with Southwark Council and Transport for London.

Featuring a series of towers ranging from 19 to 34 storeys, the scheme includes a new entrance to the Northern Line underground station at the base of a 12-storey block housing the London College of Communication.

The plans for the shopping centre form the heart of the wider £3 billion regeneration of Elephant and Castle.

They were revised once before, following a consultation that was held last year.

A spokesperson for Allies and Morrison commented: ’The proposed updates to the application will seek to further improve pedestrian permeability and public transport connections and incorporate new materials for the façade of the music venue building.

’The redevelopment will provide a new north-south link from Walworth Road to complement the established local shops and services within the viaduct arches that front Elephant Road. We have also set back one of the buildings to further improve pedestrian movement.’

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.