Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

31/44 wins planning for £400k infill house

  • Comment

London-based 31/44 Architects has won planning for this new-build, infill house in south east London

The 165m² house will replace five dilapidated garages on a site between a 1960s four-storey apartment block and a terrace of two-storey Victorian houses.

The three-storey family home includes four courtyards which enable the scheme’s open plan living spaces to be opened up during the summer months.

It also features a tower which creates a roof terrace and double height living space.

The scheme is expected to start on site in August 2015.

3144

The architect’s view

‘The house’s massing mediates between the surrounding shifts in scale whilst its plan wraps around an existing sub-station on the site. These constraints, along with the compact site, result in a design that works hard to create an interesting, generously sized family home distinguished by the inclusion of four courtyards over its three-storeys.

‘Approached via a long landscaped drive, the three-bedroom house is designed to wrap around the timber-clad sub-station and recede into the surroundings.

‘The ground floor is designed as a series of open living spaces with courtyards that enable the living areas to be extended in the summer, providing private yet light spaces. Above this, a small tower of rooms sits against the four-storey apartment building. Arranged on half levels to minimise its impact on the surroundings, the ‘tower’ releases space to create a rooftop terrace and a double height living room. The rooftop terrace, partially enclosed to form a secluded outdoor room, will benefit from sunlight throughout the day and feature a built-in fireplace to cater for summer evenings and winter days.

‘Externally, the house extends the language of the surrounding 1960s housing. Large-scale concrete beams and panels are combined with the dark brown brick of the adjacent apartment block to create a building sitting comfortably within its surroundings, slowly revealing its modernity through precise present-day detailing.’

3144

Project data

Location South East London
Type of project new-build house
Client private
Architect 31/44 Architects
Funding private
Start on site date August 2015
Gross internal floor area 165m²
Project value £400,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs