Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

31/44 Architects wins planning for Dulwich house

  • Comment

[FIRST LOOK + PLANS + PROJECT DATA] Emerging practice 31/44 Architects has won planning for this three-bedroom house in Dulwich, South London

The new house will sit on the site of an existing small workshop at the end of a terrace of 20 houses.

The building reflects the details of the terrace. An arched entrance has been repeated but on this home it becomes a window into a double height hallway.

The building is constructed from the same red-orange brick as the rest of the street, with the addition of a pigmented concrete panel which has a cast pattern referencing decorative brickwork.

The project is expected to start on site in 2015.

3144 Architects

The architect’s view

‘The design for the house responds to its tight, irregular yet prominent site and its end of terrace position. Currently used as a small workshop the change of use to a dwelling will result in a different pattern of activity and, with its increased size, will have more impact on the neighbouring dwellings. Minimising the mass of the building, introducing courtyards to the plan to bring in light to the ground floor and sensitively positioned windows allows a dwelling to be built here without compromising privacy for the existing or new residents.

‘The arched entrance, seen on the adjacent terrace, is repeated, but becomes a window into a double height hallway. The arch is stripped of detail and the span is achieved through more contemporary means – with a pre-cast concrete panel. Within the panel a pattern is cast, referencing the decorative brickwork often found in the surrounding historic streets. The pattern we have utilised is a traditional tiling pattern usually found on the floor of a Victorian front path or hallway.

‘The material selected is a strong red-orange brick that is used elsewhere within the street as a highlight material, the concrete panel is pigmented to match. This creates a strong visual termination to the terrace with the texture and detail of the elevation only revealed as you approach the building. On first reading the building becomes part of the background of the street, in detail you begin to see that it is clearly new.’

3144 Architects

Project data

Location Dulwich, London
Type of project private house
Client Arrant Land
Architect 31/44 Architects
Start on site date Spring 2015
Completion date Autumn 2015
Contract duration 36 weeks
Gross internal floor area 130m2
Specific environmental targets Code for Sustainable Homes Level 4

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.