Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Leaf House, by James Gorst Architects

  • Comment

MANSER MEDAL SHORTLIST: There is something of the fortress about this Portland stone tower topped with a glass lookout

In fact it is a thoughtful 21st century re-interpretation of the Georgian townhouse and provides a very comfortable, elegant, large family home in north-west London.

The hierarchy of rooms throughout the the house are tailored to fulfil the needs of a family with two growing children as well as two parents who both work from home.

There is one study within the roof pavilion and another in the basement beneath a large glass light that is flush with the pavement to the front of the house.

House builders can learn from this project: the slender LED lighting on the leading edges of the bookcases; the detailing of the steel and walnut handrails on the stairs; the way the doors fold back into the walls; the way the spaces interconnect like a Rubik’s Cube. All house-buyers deserve such care and attention, but they seldom get it.

For full Building Study and Working Detail see AJ 29.04.10

Credits

Architect James Gorst Architects
Client Confidential
Contractor R Durtnell & Sons
Structural engineer Alan Baxter & Associates
Services engineer Chapman Bathurst
Contract value £2.65m
Date of completion December 2008
Gross internal area 575m2

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.