Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Working Detail: Small Projects 2010, Lecht Cottage by Moxon Architects

  • Comment

[WORKING DETAIL 21.01.10] External sliding door

Lecht Cottage − Materials were specified with their weathering characteristics in mind. Over time, the galvanised steel downpipe, larch boarding and roof will progressively become closer in tone and colour. They will ultimately take on a muted and delicate palette, in contrast with the brightness of the recently completed structure.

European larch, unlike its more Section taken where sliding door and glazing overlap widely available Japanese cousin, is a slow growing and resilient timber. It can be used untreated in harsh climates because of its high density and relatively high resin content. We have previously used it on a remote walker’s bridge in the Cairngorms (AJ Small Projects 2007, AJ 18.01.07), where the joints have remained as tight, and the timber as stable, as when constructed.

The sliding wall is detailed to sit seamlessly alongside the adjacent fixed sections. Continuous boards were cut by the joiner, Scott Duthie, to form both sections of wall, for continuity of grain and weathering across the elevation. This is already apparent in the varied tones of the boards but will become even more pronounced when weathered.

The sliding panel is largely of the same construction as the remainder of the extension - timber frame with larch
rainscreen. The weight of the door is approximately 400kg, requiring heavy gauge sliding gear. The running gear is set flush with the floor, providing a seamless transition between the interior and exterior floor surfaces. Concealed drainage in the paving diverts water from the roof to a pond, with an overflow to the property’s soakaway.

Tall, frameless glazed units link the house to the extension. Where the extension meets the gable of the existing ‘but and ben’ cottage, the glazing is channelled directly into the exposed granite.

Bethany Wells, Moxon Architects

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.