Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Voigt wins Ninewells Hospital ‘garden room’ contest

  • Comment

Voigt Partnership has won a competition to design a new ‘garden room’ for the community garden at Ninewells Hospital in Dundee

The Arbroath-based studio defeated local firms Atelier-M and Kerry Smith Architects to win the NHS Tayside, Ninewells Community Garden and Forestry Commission Scotland-backed project.

Planned to create a ‘safe and inclusive’ environment for users of the hospital’s community garden, the leaf-shaped building will be located a short distance from Frank Gehry’s 2003 Maggie’s Centre.

The structure will feature a flexible living room area inside and will be constructed from Douglas Fir columns with a Scottish Larch cladding finish. Rain water collected from the leaf-shaped roof will be used for gardening.

Describing the project, Jonathan Reeve of Voigt said: ‘The main room is a rectangular shape which will not only be economical to build, but will also allow various functions to happen inside.’

He continued: ‘Large folding sliding doors at the corner will fold away to allow the corner to become fully opened – seamlessly blending the interior with the exterior. The corner window will not only connect the room with the garden, but will look out to the nearby Maggie’s Centre.’

He added: ‘The proposal is innovative, exciting, fully realistic and buildable; and will sit comfortably in the garden space it occupies, creating a strong connection between building and garden. The new room will be a fantastic addition to the excellent existing community garden.’

The project is part of a wider initiative to bring underused parts of the hospital grounds into sustainable use by creating environments which encourge physical activity and good health.

Sarah Griffiths, garden facilitator for Ninewells Community Garden, said: ‘We had a great response to the competition and the standard of the final submissions was extremely high, making choosing the winner even more difficult.’

Kevin Lafferty, Health & Recreation Advisor for Forestry Commission Scotland; said: The Garden Room at Ninewells Hospital overlooking the woodland is another exciting example of environment and health sector working in partnership in Scotland.’

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.