Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Under £150k

  • Comment
Selected projects shown on the following pages will be displayed at the riba Architecture Centre in an exhibition opening on 25 March 1999. Prizes worth a total of £1250 will be given to the best projects. The exhibition and prizes are sponsored by Robin

SATELLITE DESIGN WORKSHOP

A new fashion shop (left) was created for John McNulty/Craft Copy by integrating two existing retail units in Shires Yard, Bath. The unification is reinforced by a series of physical, textural and lighting devices in both the ground and ceiling planes. The changing area was conceived as a perspective trick using mirrors and convergence to achieve a deceptively spacious and comforting screened area. The structural engineer was djp (Bristol), and the main contractor was Input Shopfitting. The contract value was £40,000.

BURRELL FOLEY FISCHER

The architect won a design competition run by the British Museum Architecture and Projects Management Department to design a temporary shop in the forecourt of Smirke's building (below) while the existing shop was decommissioned for the Great Court project. A simple trabeated structure of large Douglas Fir sections spaced to match the rhythm of the adjacent colonnade refers to the museum's origins in the Primitive Hut. The shop will be removed in three years' time and moved to its permanent home in the Great Court. The qs was Bruce Shaw Partnership, structural engineer Whitby Bird and Partners, services engineer TG Armstrong and Partners, cdm planning supervisor Ainsley and Partners and main contractor R Mansell. The shop enclosure, excluding fit-out, cost £150,000.

RAN STUDIO

This extension to the Aria shop (right) used a confined site behind the Victorian terrace of busy Upper Street in Islington. Building over a disused yard, the existing structures were reconfigured to double the sales floor area. Designed as a layered space, a second facade is created in the back wall of the original shop leading into the new extension. A continuous plane of wall panels creates a backdrop for merchandise. A structural glass skylight extends the full width of the plan and back-lit glass floor panels bridge the junction with the existing building. The structural engineer was Alan Conisbee & Associates. The contract value was £110,000.

24/SEVEN

The Klinik (below right) is a small hair salon in Exmouth Market, Islington. The space is 4.5m high and set at an angle to the street. It is lit by three stark daylight light boxes along its edges; the floor is concrete and the walls white and grey-blue. Influence was drawn from medical aesthetics to create a pure utilitarian space. cctv cameras above each chair to relay an image to a monitor at the base of each mirror. This allows a simultaneous double view of the head - front in the mirror, side on the monitor - an idea that plays on the fascination of viewing yourself from the perspective of an observer. Furniture is in tube steel, upholstered in white leather; the bench is a hybrid of psychiatrist's couch and hospital bed. The budget was £35,000.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.