Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Timetable for change

  • Comment

One of the difficulties with the development of existing schools is that work has to be coordinated around day-to-day school life: carrying out £1 million worth of construction work during a six-week holiday is a tall order.

George Orwell School in Islington closed at the end of the 1999 summer term and reopened as the new Islington Arts and Media School that September. After an open competition, Islington council commissioned Rivington Street Studio to develop a feasibility study for a development including the renewal and upgrading of the existing buildings and a landscape strategy, and to carry out the first phase of construction.

The school's Victorian and 1960s buildings had deteriorated and the site was badly planned and inadequately maintained. As is often the case, the Victorian buildings were more robust than their '60s counterparts - with more generous floor-to-ceiling heights and harder-wearing walls and surfaces - making them easier to alter and upgrade.

Phase one involved general repairs and redecoration, along with the provision of a new entrance, reception area, kitchen and restaurant. The new entrance and threestorey-high reception area replaced an existing one-storey link between two separate 1960s blocks, providing much-needed horizontal access on the upper storeys. The entrance facade is substantially glazed into a steel sub-frame and automatic louvres provide smoke and natural ventilation.

Internally, the steel-frame structure is exposed and the walls of the existing buildings have been painted. A strip of patent glazing along the side of the flat roof allows light to wash down the walls. A redundant courtyard has been glazed, allowing the previous split-level catering facilities to be rationalised with a generous ground-level restaurant which opens off the main entrance.

Phase one has begun to make some sense of a dysfunctional environment but the buildings are in need of serious investment over several years. The challenge now is to continue to improve the environment without disrupting the day-to-day life of the school.

CREDITS

CLIENT London Borough of Islington

ARHITECT Rivington Street Studio

QUANTITY SURVEYOR Dobson White Boulcott

STRUCTURAL ENGINEER Alan Baxter & Associates

LANDSCAPE ARCHITECT J&L Gibbons

CONTRACTOR Higgins City

SUBCONTRACTORS AND SUPPLIERS steelwork subcontractor Johnson Steel Structures; internal and external paving Charcon; mesh screen Potter & Soar; external seats Escoset

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs