Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

The Dovecote Studio, Snape Maltings, Suffolk by Haworth Tompkins

  • 1 Comment

The Dovecote Studio forms part of the music campus at Snape Maltings, founded by Benjamin Britten in derelict industrial buildings on the Suffolk coast

The studio inhabits a ruin and expresses the internal volume of the existing Victorian structure as a Cor-ten steel ‘lining’ – a monocoque, welded structure that was built next to the ruin and craned in when complete.

The building is welded in a single piece to achieve weathertightness, and then fitted with a simple plywood inner lining. A large roof window provides even light for artists, while a small mezzanine platform with a desk incorporates a fully opening glazed corner window that has long views over the marshes.
Cost: £155,000

 

Architect’s description of external envelope construction

Only the minimum necessary brickwork repairs were carried out to stabilise the existing ruin prior to the new Dovecote Studio structure being inserted. Decaying existing windows were left alone and vegetation growing over the dovecote was protected, to allow it to continue a natural process of ageing and decay.

Prior to the Cor-ten structure being inserted, a new drainage channel was cast to fall at base level, ensuring water running down between the old and the new structures is channelled to accessible drainage points at the door thresholds.

The Cor-ten structure itself is fabricated from full size 1,200 x 2,400mm sheets with regular staggered welded joints, into which door and window openings were cut in locations dictated by internal layout. The framed wall and roof panels were pre-fabricated off site. These were then welded together in a compound next to the ruin, and the finished Cor-ten shell was craned into place in the course of one day.

The interior walls and ceiling of the space are insulated, sealed with a high-performance vapour control layer, and lined with spruce plywood to create a timber ‘box’ within the Cor-ten shell. Laminated plywood sheets also form the stairs, balustrade and mezzanine structure.

Haworth Tompkins

  • 1 Comment

Related files

Readers' comments (1)

  • Love it. Would be interested to see interior view and to find out how the base of the structure is weathered / drained.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.