Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

The ADAPT Trust Access Award The Space, Dundee College

  • Comment
Stirling Prize 2003

Dundee College's £3.35 million centre for dance and drama projects by Nicoll Russell Studios had a complex brief. It had to both provide a base for professional contemporary dance training and performance, and be an accessible and welcoming venue for local people.

The building consists of three independently stable structures linked together by public spaces and walkway bridges covered by a partially glazed roof. A triangular auditorium points its prow towards the visitor, and its dark concrete walls are lined on one side by the playful, curvaceous forms of overlapping metal screens. Inside the building, a full-height foyer wraps around the auditorium, and the dancing metal screens continue through to a courtyard at the rear.

Spatially, the foyer moves into a flowing succession of reception hall, lobbies and upstairs galleries. On the other side of the foyer there is a row of finely detailed mirrored rooms with west-facing window walls for dance practice.

The judges said: 'Instead of applying facilities for people with a variety of disabilities retrospectively, as sadly is so often the case, here all the thinking has gone on well in advance, with continuous consultation with access consultants and local groups. It could even be said it was the starting point for the project. From the closely placed designated parking spaces (or convenient drop-off point), to the easy-to-open doors, the clear and elegant signage and obvious routes both in and out, the well-designed lifts, an auditorium with the flexibility to deal with late bookings from wheelchair users and the excellent acoustics: everything is designed to be inclusive and to make for a welcoming and enjoyable experience for people of all abilities. The same goes for behind the scenes, with good access to backstage, the control room and even the operational fly galleries. This is a scheme that goes well beyond what is statutorily required.'

WSP Services was the engineer and Torith was the contractor.

OTHER SHORTLISTED ENTRIES

Whitby Abbey Visitor Centre by Stanton Williams

Hampstead Theatre in London by Bennetts Associates

Laban Dance Centre in London by Herzog & de Meuron

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs