Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

STRUCTURE

  • Comment
BUILDING STUDY; PEMBROKE COLLEGE, CAMBRIDGE

The level of the basement was selected to be above ground water level to reduce reliance on water protection, and to allow clerestory gazing in the south and west of the site where the ground level is lower.

Structural solutions providing thin horizontal structure without downstand beams were used to achieve generous headroom. The superstructure comprised loadbearing blockwalls forming the individual rooms, supporting in-situ reinforced concrete floor slabs. At ground level over the basements, the loadbearing walls are supported by a column and beam structure to ensure ease and flexibility of internal planning. Parts of the building required a special approach, including the glass lantern which provides ventilation to the building, and the support of the sundial. The bridge entering the car park from the north is detailed and structured to minimise loading on to the avenue of plane trees, and the Master's Lodge is designed to maximise structure-free space.

Some large spaces were required at the base of the building, particularly over the Nihon Room and the large music room in the basement. To span these spaces, the cross-walls of the superstructure were designed to act compositely with the floor slabs above and below, thus forming wall beam structures spanning the full width of the building: the walls act as webs and the floor slabs act as flanges to the storey-high beams. By using this approach, obtrusive downstand beams and associated lower ceilings were avoided: a simple flat soffit was provided.

Some stairs, particularly the main stair in the Master's Lodge, were designed to have exceptionally thin waists, to have long spans, and to be separated from support from side walls. An exposed steel plate forms the soffit of the stair, acting compositely with the stair construction and hence reducing overall depth.

Mike Glover, Ove Arup & Partners

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.