Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Steel focus

  • Comment

The Corporation of London, with engineer Whitby Bird & Partners, has designed a linear extension to the cafeteria in Golders Hill Park, North West London.

The existing building, a lightweight timber-framed single-storey structure with paved terrace, was originally designed as a tea room and had become overcrowded and in need of modernisation. The 165m2 extension is raised on a brick plinth in order to take advantage of the existing terrace, and provides a single-storey space with an average internal height of 2.5m.

The new building had to be economical and of a sufficiently simple construction to be built during the winter break. A stainless-steel roof, lined with birch-faced ply, is supported on a simple steel portal frame. The steel frame is used in combination with lightweight pre-fabricated panels which are predominantly glazed to take full advantage of extensive views over the park. The frame was constructed using back-to-back steel angles which facilitated the insertion of pre-fabricated timber window units. High- level opening windows and a continuous brise soleil combine to overcome solar glare. The tender price for the project was £143,000.

Architect: Corporation of London

Engineer: Whitby Bird & Partners

Contractor: Greenwood and Routledge

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs