Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Squire and Partners' Tate Modern neighbour set for green-light

  • Comment

Squire and Partners is set to receive permission for a major development behind the Tate Modern after reducing the height of the scheme’s highest tower

The project, which was submitted to the council in December, will see the demolition and replacement of the former headquarters of the Central Electricity Generating Board on a 0.47ha site in Park Street.

The tallest block has been reduced from 21 to 19 storeys after concerns were raised about views of St Paul’s Cathedral from Alexandra Palace in north London and from Camberwell Road in south London.

Developer Delancey has also agreed to provide the equivalent of £30 million for offsite affordable housing.

Council officers said that pre-application discussions have taken place over a proposal to build a 202-room home designed by a ‘Stirling Prize winning architectural practice’ on a nearby site.

They said: ‘Ultimately, more affordable housing can be delivered through off-site than would be possible if it were incorporated on-site.’

At the Park Street site, three buildings of 10, 15 and 19 storeys each would be grouped around new public spaces and provide office, residential, retail and café space, along with facilities for the nearby Globe Theatre.

The 15 and 19 storey towers will provide 163 new homes, with shops on the ground floor of each.

The ten-storey block will provide up to 8,682m² of office space for the creative industries along with shops on the ground floor. In the basement of this building, rehearsal, workshop spaces and offices for the Globe are proposed.

A number of environmental measures including rooftop solar panels, rainwater recycling and high levels of insulation have also been incorporated into the design.

The design would also create two new major public spaces, and according to the applicants, approximately 60 per cent of the site will become open space.

In 2007, a planning inspector backed a decision by the council to refuse an earlier 24-storey tower proposed for the site by the same architect.

The inspector said that the impact on views of St Paul’s Cathedral from Alexandra Palace and the setting of Tate Modern made the impact unacceptable.

If approved, the planning permission will be subject to referral to London mayor Boris Johnson for final approval.

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.