Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Space Craft wins planning for Chatham mixed-use scheme

  • Comment

[FIRST LOOK + PLANS + PROJECT DATA] Space Craft Architects has bagged planning for its 13,000m² mixed-use scheme at Chatham, Kent

The town centre project for client Medway Renaissance features 118 homes, with 14 houses, and approximately 3,500m² ground level commercial space.

The scheme won outline planning on 21 April.

Cody Gaynor, managing director at Space Craft Architects:  

We first started looking at this site – currently an underutilised public carpark – back in March 2006. Our brief was to achieve a quantum of retail frontage along The Brook – the rest was left to us to show what was possible.

This site is first off the mark in the realisation of Medway’s long-term regeneration plans and is therefore intended to set a benchmark in terms of architectural distinction, place-making, sustainability, and quality in the public realm.

It has been a long journey and there’s still a long way to go to realise this ambitious scheme, but outline consent represents a significant milestone. It shows what can be accomplished when a supportive client, an engaged planning department, and an integrated design team work together to promote a vision focussed on design quality.

 

 

Project data

Architects:  Space Craft Architects
Project Architect:  Thomas Boehringer
Design Team:  Indre Baltusyte, Thomas Boehringer, Nick Browne, Nick Ecob, Cody Gaynor, Kay Hartmann, Andy McConachie, Nik Randall, Andre Ikier and Ramona Becker
Client:  Medway Renaissance
Location:  Queen Street, Chatham ME4 4NZ
Type of Project:  Residential mixed-use development comprising approx. 3,500 m2 A1/A2 commercial floor space at ground level with interlocking duel-aspect apartment units at upper levels comprising 48 x 1-bedroom, 38 x 2-bedroom, 18 x 3-bedroom apartments, together with associated car parking and communal gardens. The scheme also contains 7 x 3-bedroom townhouses, 7 x 4-bedroom town houses and significant public realm improvements.
Project Stage: Outline Planning Consent
Landscape Architect:  Planit
Structural Engineers:  URS Corporation
M&E Consultant:  URS Corporation
Sustainability Consultant:  SRE
Quantity Surveyor:  Turner & Townsend
Planning Supervisor:  Turner & Townsend
Fire Engineering: WSP Fire Engineering
Lighting Consultant:  N/A
Funding:  N/A
Tender Date:  N/A
Start on Site Date:  N/A
Contract Duration:  N/A
Gross Internal Floor Area:  3,500m2 commercial floor space, 9,500m2 residential accommodation
Form of Procurement:  N/A
Total Cost:  N/A
Main Contractor:  N/A
Selected Subcontractors and Suppliers:  N/A
Annual CO2 Emissions:  N/A

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.