Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

SERVICES

  • Comment

Services had to be integrated into a building with limited ceiling voids and no floor voids, in a way which was sympathetic with the building's original detailing.

Main air-handling units are at basement level, with boiler plant at second-floor level and air-cooled chillers on the roof. Vertical distribution is via dedicated risers for the mechanical and electrical services, with primary horizontal distribution within corridor ceiling voids - the only areas with false ceilings.

Oscar Faber adopted 'displacement ventilation' on all levels. It had been intended to duct to each unit from the floor below, but the limited ceiling voids and the need to retain the existing structure resulted in ductwork distribution being provided from high level to the units. General operation of the system will use ambient outside air with no cooling, but air-cooled chillers will maintain a maximum supply air temperature of 16degrees during warm periods.

One air-handling unit services gallery and exhibition areas, another supplies office and meeting areas. While no humidity control is provided, the electrical infrastructure is such that humidification can be introduced in the future. With the restriction on distribution routes, extract of vitiated air was considered. While the preferred solution was to route all discharges to roof level, restrictions on riser space dictated the adoption of local extract systems discharging at every level.

Underfloor heating was used, as the absence of ceiling voids and raised floors coupled with the in/out facade discounted the use of exposed heating. Trunking in the screed allowed electrical distribution, with outlet boxes positioned to minimise intrusions into the finished marble floor.

As a separate project Glasgow District Council has appointed Oscar Faber to manage a small team comprising Page & Park, cba and Energy Systems Research Unit to incorporate renewable energy systems to serve the rooftop viewing gallery. Wind turbines, smart glass, and photovoltaic cells have been investigated and adopted as appropriate to provide a demonstration facility of potential future technology (aj 7.1.99). Funded by the ec, the project has been designed, costed, and implemented within the Lighthouse contract.

Jack Devlin, Project Director

Oscar Faber

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.