Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

PLP submits plans for high-rise 'co-living' scheme

  • Comment

PLP Architecture has lodged plans for a 30-storey ‘co-living’ scheme in east London aimed at long-term, younger renters

The 112m-tall tower in Stratford High Street will house 223 ‘genuinely affordable’ co-living units - typically 12m² with ensuites - along with 501m² of communal kitchens, 237m² of amenity spaces and a 106m² guest lounge.

The project also includes 214 serviced apartments and a 144m² landscaped roof terrace.

The AJ120 practice is working with property company Collective on the ‘new model of housing’ for young people living and working in London.

A statement released by the practice, said: ‘A significant proportion of Londoners can no longer afford to rent or buy in the current housing market. Often, they are forced to rent substandard accommodation from part-time landlords who are not concerned with the quality of housing provided.

‘This limits housing choice, pushing London’s workforce into substandard accommodation in areas they would not choose to live. [The scheme] offers a hassle-free way of living and is designed to create a sense of community within the building’.

If approved, the project is expected to complete in 2018.

The architect’s view

The project aims to introduce a sustainable mix of uses on the site comprising the Collective’s co-living units, a serviced-apartment hotel, employment and cultural uses and incorporating amenities and outdoor spaces. The ambition is to create of a mixed-use community in Stratford as well as fully optimise the use of the site.

The scheme is shaped to directly respond to its context. The proposed massing has been deliberately articulated to mark a pivotal location in Stratford at the gateway between two distinct character zones: the high street, rhythmically punctuated by tall buildings to the south-west, and the conservation area, flanked by tall development, to the north-east.

At ground the proposed development will transform the Site from a largely impenetrable and inactive block into an area that will facilitate connectivity throughout the Site, opening sustainable active uses onto the High Street and making a public destination along the Channelsea River. In the sky, the Proposal introduces a publicly-accessible free viewing gallery and pop-up restaurant event space with views over the Olympic Park and London

The architectural composition and expression reflects the unique nature of the typology it contains. The identity of the scheme is not conferred through a flamboyant shape or through an overwrought facade, but rather by its collective event spaces, which form the lifeblood of the building. The scheme, therefore, has a simple, calm and dignified facade and a simple, slender silhouette. Against this calm composition, an elevated event space pavilion stands out as an extraordinary counterpoint; an expressive beacon in the sky.

Storey_axo_Serviced_Apartment

Project data

Architect PLP Architecture
Location High Street Stratford, London
Type of project sui-generis, mixed use
Client The Collective
Gross internal floor area approx.17,000m²
Townscape consultant Tavernor Consultancy Architecture + Heritage
Structural engineer WSP
M&E consultant BDSP
Landscape designer Hyland Edgar Driver Landscape Architects
Quantity surveyor Gardiner & Theobald
Environmental consultant AECOM

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.