Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Peter Cook's CRAB wins Queensland architecture school project

  • Comment

[FIRST LOOK] Peter Cook and Gavin Robotham’s CRAB Studio has scooped the contest for the new Soheil Abedian School of Architecture for Bond University in the Gold Coast of Queensland, Australia

Designed together with Australian Royal Gold Medallist Brit Andresen, the building will sit on Arata Isozaki’s 1987 campus and will be attached to the University’s School of Sustainability.

The victorious scheme has been described as ‘a raw but highly modulated composition of fluted timber and panel surfaces’.

At the heart of the project is a central ‘gently climbing’ street lined on one side by two-storey studio and a chain of offices and laboratories on the other.

The architect’s view 

Bond’s new School of Architecture might be experienced as a varied and episodic journey ; sheltered and determined to the north , the building is airy, effortless and free to the south.

The curvature of its spinal interior route establishes a new soft core for the North West Quadrant – a core populated by the life of the school by student experimentation, social gatherings, small lectures, crits and spontaneous events.

Leaving the existing spine pathway, the broad internal path dives under the nose of the quiet-study strip and runs along the side of the ‘scoops’. The path rises slowly upwards from the entrance – echoing the topography of adjoining garden.

From this street the faculty’s studios and larger gathering spaces spread out onto a terraced deck – which itself melts into the re-vegetated* garden.

Deck – studios - scoops -street -study strip, delineate the scheme.

We wish to create a very ambient building where the individual can really identify with the nature of his or her activity. Therefore the components of the building – the pads and scoops each have notable shifts of direction or size.

The wrapping of the building is a softer progression. Undulating in plan and sheltering from direct northern light (the sunny side) and filtering southern light into the interior. Avoiding glare and overheating.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs